199 poze   39988 vizite

PĂUNI - Reproducție și genetică

Pe scurt reproducția și genetica la păuni:
REPRODUCȚIA păunilor nu este foarte ușoară dar cu respectarea unor norme generale de igienă, comfort, hrănire și adăpare poate fi accesibilă oricui.
Maturitatea reproductivă începe la vârsta de 2 ani chiar dacă masculii nu au coada pe deplin dezvoltată. Se pot forma familii de 1.1 pană la 1.6 în funcție de mărimea volierei. Femelele depun între 4 și 7 ouă (chiar și 15) la interval de 2 zile (câteodată la 3 zile) iar dacă nu sunt luate de obicei vor începe să clocească timp de 27-28 de zile până la eclozarea puilor care în scurt timp 1.5-2 săptamani pot zbura pe odihnitoare la o înalțime de 1.60-2 m. Dacă păunița nu cade cloșcă se pot folosi cloști doici, găini sau curci.
Reproducția artificială se poate face cu ajutorul incubatoarelor performante cu rezultate satisfăcătoare, ouăle de păun fiind destul de sensibile. Se recomandă păstrarea ouălor la o temperatură constantă de 13-17 grade Celsius și nu pe o durată mai lungă de 14 zile .

GENETICA în general nu este la îndemâna oricui iar cea a păunilor este și ea destul de complicată iar anumite varietați prezintă particularitați, de aceea voi încerca să mă exprim cât mai simplu pe înțelesul oricui. În mod oficial sunt 5 DESENE/MODELE(pattern) prezente în general pe aripă dar și pe spate și coadă, și 12 CULORI (oficial) prezente pe gât și coadă care, combinate între ele plus transferul acestora la păunii spalding ne dau o listă lungă de varietăți disponible. (vezi la rubrica PĂUNI-prezentare)


DESENE/MODELE (Patterns):
Wild type (tipul sălbatic cu aripile barate)
Black shoulder (umeri negri)
Pied (bălțat sau arlechin)
White-eyed (ochi albi) - se referă la ochii de la penele cozii și nu la culoarea irisului.
Silver pied (argintiul bălțat).

CULORI:
India Blue (Albastru indian)
White (Alb)
Cameo
Charcoal (Cărbune)
Purple (Purpuriu) (a nu se confunda cu varietatea Violet european care încă nu este recunoscută!)
Bufford Bronze (Bronz)
Peach (Piersic)
Opal
Midnight (Miezul-nopții)
Jade (Jad)
Taupe
Sonja`s Violet (a nu se confunda cu varietatea Violet european!)

TERMENI:

Split - sau purtător, se referă la exemplarele care înafară de culoarea și desenul pe care le arată (fenotipic) mai poartă în genele lor (genotipic) înca o culoare sau un desen sau o culoare și un desen. Aceste exemplare reprezintă o variantă mai ieftină pentru varietățile de culoare foarte scumpe iar crescătorii pot obține în timp aceste varietăți cu resurse financiare mult mai scăzute. Aceste păsări trebuiesc achiziționate de la crescători serioși care au cunoștințe bogate despre genetica păunilor și țin o evidentă strictă a exemplarelor reproduse deoarece aceste exemplare nu se deosebesc cu ochiul liber între ele și ca atare contează doar spusele crescătorului.

Sex-linked - (legate de sex) informația pentru culoarea și sexul păsării sunt stocate pe același cromozom . În acest caz culoarea se va transmite puilor dependent de sex.

Spalding - metis obținut din încrucișarea speciilor Albastru Indian (pavo cristatus) și Păunul Verde (pavo muticus).

Breed true - (reproducere adevărată) se referă la exemplarele de o anumită culoare/desen atunci când sunt cuplate cu exemplare de același fel dacă produc 100% același tip de pui.

EXEMPLE:
ALBASTRUL INDIAN este o varietate de culoare dar este în același timp și denumirea speciei; are aripile barate (primul desen ) și este dominant în orice relație cu celelalte desene și culori! (Opal X B.Bronze = 100% Albastru Indian purtători de Opal și B. Bronze)

Alb X Alb = 100% Alb
Alb X Albastru Indian (A.I.)= 100% Albastru Indian purtător de alb
A.I. purtător de alb X A.I. purtător de alb= 25% albi; 50% A.I. purtători de albi și 25% A.I.
A.I. purtător de alb X Alb = 50% albi și 50% purtători de alb.
Acesta este un exemplu de reproducere adevarată care este valabil și la următoarele varietăti: Albastru Indian, Umeri negri, White-eyed, Charcoal, Bufford Bronze, Opal, Midnight, Jad, Taupe.
La acest capitol sunt 2 particularităti:
Charcoal (cărbune)- femelele de Charcoal sunt sterile de aceea la reproducție se vor folosi femele purtătoare de Charcoal.
White-eyed - este codominant de aceea pot sa apară exemplare de White-eyed chiar de la generația 1-a când este cuplat cu alte varietăți.

Arlechin/Bălțat (Pied) - nu se reproduce adevărat iar ÎNCRUCIȘAREA ÎNTRE ALB ȘI ALBASTRU INDIAN NU VA PRODUCE NICIODATĂ PĂUNI ARLECHINI/BĂLȚAȚI!!!
Arlechin X Arlechin = 50% Arlechin, 25% Albi si 25% Arlechin-închis (aceste exemplare arată ca și A.I. numai că prezintă câteva pene albe la vârful aripilor și laringe)
Arlechin X A.I. = 100% A.I. purtători de Arlechin (aceste exemplare arată la fel cu Arlechinul-închis și purtătorii de alb )
Arlechin X Alb = 50% Arlechin și 50% Albi
Arlechin-închis X Arlechin = 50% arlechini și 50% Arlechin-închis
Arlechin-închis X Alb = 100% Arlechin

Silver-pied (Argintiul arlechin) are în componența sa arlechin, alb și ochi albi(White eyed) dar în reproducție se comportă la fel ca arlechinul.
Silver-pied X Silver-pied = 50% silver-pied, 25% albi și 25% dark silver-pied White eyed (arlechin argintiu-închis ochi albi)
Silver-pied X Alb = 50% silver-pied și 50% albi
Dark silver-pied white-eyed X silver-pied = 50% silver-pied și 50% dark silver-pied white-eyed
Dark silver-pied white-eyed X alb = 100% silver-pied.

Sex-linked (culorile legate de sex sunt: Purpuriu, Cameo, Piersic și Sonja`s violete)
Purpuriu X Purpuriu = 100% Purpurii
Mascul Purpuriu X Femelă A.I. = masculii vor fi A.I. purtători de purpuriu și femele vor fi purpurii.
Mascul A.I. X femelă purpurie = masculi A.I. purtători de purpuriu și femele A.I.
Mascul A.I purtător de purpuriu X femela purpurie = 50% masculi purpurii, 50% masculi A.I purtători de purpuriu, 50% femele purpurii și 50% femele A.I.
Femelele nu vor fi niciodată purtătoare de o culoare care e legata de sex!!!!

Spalding - acești metiși nu se reproduc adevărat, asta înseamnă că la cuplarea a două exemplare cu 50% sânge de muticus nu vor rezulta exemplare cu 50% sânge de muticus ci vor fi cu% diferite fată de părinți și fiecare individ va arăta diferit unul față de celălalt însă culorile și desenele de la pavo cristatus se pot transfera la ceștia și se vor comporta la fel.

Link-uri:
www.leggspeafowl.com/basic-genetics.html
www.hopkinslivestock.com/genetics.htm
www.backyardchickens.com/threads/peafowl-201-further-genetics-colors-patterns-and-more.390889/
rockingbabranch.com/peafowl/peafowl-knowledge-base/peafowl-species-colors-patterns-varieties/
Patterns and colors
Patterns and colors
poziția II din coloana a III-a este greșită. rezultă 50% IB și 50% IB split BS
poziția II din coloana a III-a este greșită. rezultă 50% IB și 50% IB split BS
z_genetics_pied
z_genetics_pied
z_genetics_purple
z_genetics_purple
z_genetics_silver_pied
z_genetics_silver_pied
z_genetics_white
z_genetics_white

Comentarii album • 4
nastaseiulian 23 November 2017  
Sergiule, te-ai apucat de pauni !!! Succes !!!
Raportează
sergiubt 25 November 2017  
:)) Da, Multumesc Iuliane!
Raportează
Mario28 18 November 2017  
Foarte bune schemele...
Raportează
sergiubt 18 November 2017  
Multumesc, sa fie de ajutor celor interesati.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.